İletişim toplumdaki devamlılığı insanlar arasındaki etkileşimi sağlamak adına önemli bir süreçtir. Sözlü, sözsüz ve yazılı iletişim olmak üzere üçe ayrılır.
İletişimin Önemi Nedir?
İletişim günlük sosyal hayatımızda oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Markete gittiğinizde kolay gelsin dediğinizde teşekkür ederim cevabının alınması da bir iletişimdir. Böyle küçük birçok iletişim örneği vardır. İsteseniz de istemeseniz de yaşamın gereği budur. Bir sorununuzu anlatmak için bir problemi çözmek için, bir iş görüşmesinde olumlu yanıt almak için en önemlisi sohbet devamlılığı ve verimini arttırmak için iletişim önemlidir.
İletişim Kopukluğu Nedir?
Etkili iletişim için bazı kurallar vardır. Bu kurallara uyulmadığı zaman iletişim etkin şekilde gerçekleşmez. İnsanlar arasındaki duygu, düşünce, bilgi aktarımı eksik sağlanmış olur. İletişim kopukluğunu engellemek için etkili iletişimin öğelerine bakılmalıdır.
İletişim Kopukluğu Nasıl Giderilir?
– Beden Dili Kullanımı: Beden dili iletişimin en büyük yardımcısıdır. Jest ve mimik kullanarak etkili aktarım yapabilir. Daha iyi dinleyici olabilirsiniz. Karşınızdaki size bir şeyler anlatırken telefonla uğraşırsanız bu dinlemediğiniz anlamına gelebilir. Veya sıkıldığınız düşünebilir. Bu iletişim kopukluğuna sebebiyet verir. Baş hareketlerinizle dinlediğinizi belli ederken anlatırken de el kol hareketleriyle daha iyi anlatıcı olabilirsiniz.
– Duruş: Karşınızdakine her daim tam vücudunuz dönük şekilde oturmalısınız. Başka yöne doğru oturuş şekli aranızdaki iletişimi olumsuz etkiler. Aynı şekilde saygılı düzgün oturuş sergilemeniz olumlu sonuçlar doğuracaktır.
– Göz Teması Kurmak: Göz teması hem dinlerken etkili bir dinleyiş biçimidir. Hemde anlatım yaparken önemi büyüktür. Etrafa bakmak başka yöne odaklanmak iletişim kopukluğuna sebep olur.
– Konuşma Şekli ve Ses Tonu: Konuşmanız tane tane akıcı olmalı laf kalabalığından kaçınmalı, kısa ve öz mantıklı cümleler kurun. Sesiniz çok kısık şekilde olmasın. Bağırarak da konuşmak rahatsızlık verecektir. Normal ses tonuyla konuşun.
– Başka Şeylerle Uğraşmayın: Dikkatinizi karşınızdakine vermemek iletişimi oldukça olumsuz etkileyecektir. Bir şeylerle oyalanmak sizi dikkatsiz ve umursamaz bir dinleyici yapar. Bundan kaçınmalısınız.
– Temas: Karşıdakine temas etmek bazen olumlu tepkiler sağlarken bazen ise olumsuz tepkilere sebebiyet verebilir. Samimiyet derecesine göre ayarlanır ise etkili iletişim de olumlu bir yeri vardır. Yakın hissettiğiniz birinin omzuna dokunarak veya elinizi eline dokundurduğunuz da yanında olduğunuzu, destek olduğunuzu düşünür. Fakat resmi bir görüşmede bunu yapmanız olumsuz algılanır iletişim kopukluğuna sebep olur.