Sosyal Medya Bağımlılığı
Günümüzde pek çok internet kullanıcısının başına gelen bir olgudur. Birkaç yıl önce bilgisayarlar ve oyunlar vasıtasıyla özellikle çocuk ve genç yaştaki bireylerle hayatımıza giren bu bağımlılık türü teknolojinin gelişmesi, sosyal medya, iletişim programları ve internet kullanımının yaygınlaşması ile neredeyse bütün bireyleri bağımlı haline getirdi.
Çağımızın en büyük tehditlerinden biri “Bağımlılık”
Eski zamanlardan beri kitleleri harekete geçirmek için her dönemde farklı uygulamalar yapıldı. Eski Roma ve Mısır dönemlerinde kitle kontrol araçları “Tanrılar” olarak adlandırdıkları sembol ve heykeller iken, birkaç nesil sonra farklı kitle kontrol araçları “gladyatörler ve arena” oluşumu ortaya çıktı. Son dönemlerde bu durum televizyon , radyo, gazete gibi araçlarken son birkaç yıl içinde sosyal medya bunları tamamen geride bıraktı. Artık güncel kitle kontrol araçları twitter, instagram, facebook, sohbet platformları ya da youtube gibi popüler uygulamalar ve bu uygulamaları yöneten kişi veya kişiler. Herhangi bir ülkede ayaklanma sağlamak için birkaç fotoğraf, video ya da tahrik edici, dehşete düşüren birkaç post yetiyor. Tabi sosyal medyayı sadece zararlı bir olgu gibi görmemek de gerekiyor. Pek çok insanın doğru ve tarafsız bilgiye ulaşmasına, yardım çağrılarına ve buna benzer pek çok “iyi” olarak tanımlayabileceğimiz durumlara da olanak sağlıyor.
Tembellik
Ama konumuzda belirttiğimiz gibi bu sosyal medya bağımlılı şu an çağımızın en büyük tehditlerinden biri. Bazen bilgiye, hedefe ulaşmak için çalışmak çabalamak gerektiğini unutturuyor bizlere. Herşeyin kolayına kaçmak ne kadar doğru. Araştırma, geliştirme, bir şeyler katma arzusunu körelttiği bir gerçek. Peki bundan nasıl korunuruz. Uzmanların dediğine göre kendimize belli kullanım süresi belirleyip o süreleri aşmamak gerekiyor. Bunun kontrol mekanizmasını kim sağlayacak peki? Tabi ki yine kendimiz.