Sözsüz İletişim Nedir
İletişim toplumda kendimizi ifade edebilmek ve aynı şekilde karşıdakini anlayabilmek için gerekli olan bir faktördür. Sözlü ve sözsüz olmak üzere ikiye ayrılır. Sözlü iletişim de sohbet kelimeler ve ses tonu ile yapılırken sözsüz iletişimin de birçok tekniği vardır.
Sözsüz İletişim Nedir?
Sözsüz iletişim sözlü iletişimin aksine konuşma ile olmayan sadece görünen şekilde fiziksel hareketler ile karşıdakine sunduğumuz iletişim biçimidir. Bazı durumlarda tek başına yeterli olmayan sözlü iletişimin en büyük yardımcısıdır.
Sözsüz İletişimin Önemi Nedir?
Sözsüz iletişim duygu ve düşünceleri karşı tarafa daha açık şekilde anlatımı sağlar. Bizlere daha etkili bir iletişim sunar kendi açımızdan ise anlatıcının sözsüz iletişiminden mesajlar çıkarabilir nasıl davranacağımızı daha iyi kestirebiliriz.
Sözsüz İletişim Nasıl Olur?
– Oturma Şekli: Oturma şekliniz ile birçok mesaj verebilirsiniz. Dik ve karşıdakine dönük oturma şekli ile seni dinliyorum dikkatim sende derken bacaklarınızı açıp yayılmış şekilde ya da yatar gibi oturursanız anlattıklarını önemsemiyor izlenimi verirsiniz. Vücudunuz yan şekilde veya başka tarafa dönük olduğunda ise bu etkili bir iletişim olmaz.
– Göz Teması: Karşınızdakinin gözlerine bakarsanız anlattıklarını önemsiyor görünürken başka yere bakarsanız dinlenmediğini düşünecektir. Göz teması iletişim için oldukça önemlidir.
– Jest ve Mimikler: El kol hareketleri ile vermek istediğiniz mesajı destekleyip daha iyi anlatmış olursunuz. Yüzünüzdeki ifadeler örneğin gülümseme samimiyeti gösterir. Baş hareketleriniz ile dinleme esnasında yaptığınız onaylama hareketi de bunun içerisinde yer alır.
– Hareketler: Karşımızdakini dikkatle dinlediğimizi göstermek için bir şeylerle oyalanmamak gerekir. Elinizi çenenize koyduğunuzda veya sürekli kıpırdandığınızda, telefona baktığınızda iletişimin diğer tarafında yer alan kişinin dikkati dağılacaktır. Bir iş görüşmesine gittiğiniz de sürekli ellerinizle oynarsanız yere bakarsanız bu sizin özgüvensiz olduğunuzu düşündürecek olumsuz duygulara sebebiyet verecektir.
– Dokunma: Samimiyet ve resmilik derecesine ve yerine göre ayarlanmalıdır. Kendinizden statü olarak üst düzey birinin koluna dokunup el kol hareketleri yaparsanız bu fazla samimi, laubali olarak değerlendirilip olumsuz duygular yansıtabilir. Ancak yakın arkadaşınıza yaptığınızda ise destek olduğunuzu düşünecek olumlu duygular hissedecektir.
– Yüz İfadesi: Yüzünüzde alaycı bir ifade olmamalı ciddi bir şekilde dinlenmeli iletişimin akışına göre buna yön verilmelidir.